Rabu, 22 Julai 2009

Ada-Rasa-Ada

Jam pukul 4.40pm dan aku masih lagi tercegat di belakang kerani di 1 sudut Kaunter Pendaftaran, gayanya yang agak "cool" aku rasa adalah 1 aset untuk memikat pesakit-pesakit wanita yang datang untuk mendaftar sebagai pesakit luar. Namun bagi aku, itu sangat tidak "cool" tapi lebih kepada "lembap"..
- Jika ko baca petikan ini harap ko tidak berkecil hati..ambil lah kritis ini dengan hati terbuka.

Sedang aku habiskan kerja-kerja terkini, aku dihidangkan dengan 1 situasi yang agak "rare" di mana seorang pesakit yang telah mendapatkan rawatan kerana mengadu mengalami demam & selsema telah dengan tiba-tiba menjadi seperti hilang akal..
- dia agak lambat menjawab setiap soalan jururawat yang bertugas.
- dia agak lambat memberi respon pada kami
- dia agak serabai dan sedikit barai
- dia yang aku lihat seperti dalam dilema
- dia yang aku lihat seperti "stone"

Akhirnya seorang pegawai perubatan berjaya menjejaki kenalan pesakit tu dengan menggodam ke dalam telefon bimbit Nokia model murahan (skrin tanpa warna). Jadi:
- kami mendapat tahu dia adalah seorang guru sekolah menengah berdekatan
- kami mendapat tahu bahawa dia seorang warganegara waras (tak sure lak aku dia faham tak konsep 1 malaysia)
- Guru besar sekolah itu berjanji akan memaklumkan pada keluarga cikgu itu.

Selesai urusan menjejaki kenalan pesakit itu, tetiba aku lihat semua persekitaran yang tadi bukan main concern riuh rendah tetiba berdesup sunyi..oh~ rupanya jam sudah melewati pukul 5 petang..aku faham..yang super concern tadi hanya untuk mengisi masa "lapang".

...

Selesai kerja-kerja, aku bergegas pulang..tetiba..jeng jeng jeng..

Sambil aku mengenakan topi keledar berwarna merah comel ku..aku nampak pesakit tadi menuju ke arah aku dan motor "superbike" power aku..

Aku jadi panic..

Aku masih ingat kejadian malam Jumaat 12 tahun lepas..di mana aku di serang seorang pesakit mental di sekitar rumah aku..pada malam tu aku masih ingat..bulan mengambang..aku kira dia ialah serigala jadian..tapi tidak, kiraan aku terpesong..rupanya dia marah kat aku atas sebab..aku tak sedekahkan dia sebatang rokok masa aku terserempak dengan dia sewaktu aku beli rokok untuk dihisap secara "cover line" (macam mana aku nak bagi..aku pun beli sebatang). Itu kisah 12 tahun sudah..tapi kini..

Aku masih panic..

Dengan bodoh dan tidak berasaskan ciri-ciri konsep 1 Malaysia..aku dengan tertib terus Start motor dan cau~!! hu hu..

Tapi..aku nampak pesakit tu "cool" gila..

Dalam hati aku kata "Ini tak boleh jadi..kalau dia hilang kang..lagi panjang cerita"

Aku pun tawaf di sekitar kawasan itu..dia masih jelas kelihatan..dan..

Menuju ke arah kereta Perodua Kancil berwarna biru..

erk~

**Flash Back*** piu..piu..piu.. (ini sound effect)

"Kamu datang dengan sapa" - Jururawat
"Sorang" - Pesakit
"Datang naik apa?" - Jururawat
"Basikal" - Pesakit

**Info tambahan: beliau pada mulanya datang ke kaunter dan bertanya jalan pulang. Setelah diberikan penunjuk arah kelihatan beliau masih "blur" dan dalam keadaan layak dilempang.

Kali kedua aku tawaf..aku lihat dia berkemas-kemas barangan dalam kereta tersebut..aku jadi lawak..sambil riki-riki nurse gigi yang cute-cute tu aku cam erk..sori salah cite, yang ni topic lain..ehe~ So,

Aku tunggu juga brader tu untuk start kereta dan gerak, mungkin aku boleh ikut dia dari belakang dan selidik sikit-sikit latar belakang dia..mana tau dia adalah seorang SB, Pegawai Khas SWAT, atau INTERPOL kan? hoh~!! sapa tahu..

Tapi niat aku terbabas..aku rasa ada lebih baik kalau aku balik dan lepak-lepak saja di rumah kerana aku pun agak sedikit penat..

Jadi, aku pulang saja sambil tersengih-sengih sampai la ke rumah..sebab aku rasa cam.."apa cerita senanya ni?" Bro tu sakit ke? Dia memang ada masalah mental ke? Dia Overdos makan ubat Doc bagi ke apa? Kena buatan orang? Sawan? Osteoporosis? H1 N1? ah~ tak paham sangat aku..jadi aku ulaskan bahawa:

"Sometimes something happened Undescribable"

ho ho ho~

p/s: aku harap bro tu cepat sembuh..amin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan